• A-Ö
  • Om webbplatsen
  • Huvudmeny

Centralköket levererar mat till tusen

Kockar i kockkläder i centralköket

I Pershyttans industriområde ligger kommunens gastronomiska hjärta: Centralköket. De lagar mat från grunden som levereras till ett tusental personer, och ordnar goda efterrätter till Noras äldre. Chris Sykes
tar oss med in i matoset.

Klockan är halv sju på morgonen och Nora kommuns kockar slår upp dörrarna till centralköket. Maskiner som ska värmas upp sätts igång, kaffet bryggs och personalen slår sig ner för att fördela dagens arbetsuppgifter. Jobbet är uppdelat i skolmat, äldreomsorg, specialkost och bageri. De sex kockarna gör sig redo för att hacka, steka, koka och knåda – för vid lunch ska upp mot 1300 personer äta deras mat.

Närproducerad mat från grunden

Chris Sykes, en av kockarna i centralköket i Pershyttan, berättar entusiastiskt om hur de i så stor mån som möjligt lagar all mat från grunden.
– Raggmunk, vegetariska biffar, pannbiff, bröd, efterrätter – det mesta gör vi själva. En av de få saker vi inte klarar av är pannkakor. Eftersom barnen ofta tävlar om vem som kan äta flest, hinner vi helt enkelt inte steka så många, skrattar han.
Maten är upphandlad – som sig bör i en kommun – men många av leverantörerna är ändå lokala. Äggen kommer från Närke eller Värmland, korven från Örebro, fisken från Göteborg och nästan allt kött är helt svenskt. För centralköket är det viktigt att leverera god och näringsrik mat, både till skolbarn och äldre på Tullbackagården och Hagby Ängar. Chris stoltserar även med att brukarna inom hemtjänsten ska få något extra gott ibland.
– Vi är en av få kommuner som ger efterrätt inom äldreomsorgen. Tre dagar i veckan får brukarna dessert som vi gör själva, det kan vara Silviakaka, paj med grädde, kräm eller någon kompott. Självklart lyxar vi till det på högtider, under påsken gjorde vi tiramisu.

Njuter av sol och boule på rasten

Den största mottagaren av centralkökets mat är Järntorgsskolan och Karlsängskolan. Skolmaten planeras långt i förväg, eftersom det handlar om så många elever och personal. Varje termin har hela kommunens skolkockar stormöte för att göra en långsiktig plan för skolornas mat, där även elevernas önskemål från skolornas matråd tas in.
Vid klockan tio på förmiddagen kör centralkökets egen chaufför ut maten till skolorna och strax därefter hämtas maten till äldreomsorgen. Då kan kockarna andas ut en stund, gärna i solen på gräsplätten utanför köket. Industriområdet i Pershyttan ligger precis vid ett skogsområde som bjuder in till ro och vila under lunchrasten. Vid riktigt fint väder kan kollegorna njuta av en boulematch.
– Men sen är det dags att jobba igen, säger Chris. Även om skolorna bara äter lunch har vi ju nästan trehundra andra brukare som ska ha middag. Dessutom äter inte alltid skolbarn och äldre samma mat.
Förutom kockarna finns också personal som packar hemtjänstmat och varor till olika avdelningar inom kommunens verksamheter. Måltiderna till hemtjänsten beställs av brukarna själva med två veckors intervall och då finns alltid olika alternativ. När de sedan packas ska det vara så nylagat som möjligt, så ofta är det den dagsfärska lunchen som blir matlådor till hemtjänsten.

Specialkost största utmaningen

Skramlet från all metallutrustning och högljudda maskiner studsar mot betonggolvet under arbetsdagen i centralköket. För att orka med ljudnivåerna har alla i personalen individanpassade öronproppar. Något härligare är att luktsinnet får njuta av dofter från goda grytor eller nylagad jordgubbskräm.
När disken från de olika verksamheterna har lämnats tillbaka och rengjorts, och köket är färdigstädat, kan personalen på centralköket gå hem vid fyratiden. Är det fredag innebär det helg för de flesta – men två av kockarna jobbar även lördag och söndag på roterande schema. På äldreboendena äter de såklart mat även i veckoslutet.
– Då är en i köket och en i vårt särskilda rum för specialkosten, förklarar Chris. Just specialkosten är nog det svåraste jobbet, för det är så viktigt att det blir rätt. Ingen matlåda får hamna snett, vid allergier är det väldigt allvarligt om någon får fel mat.
Nu när sommaren närmar sig blir jobbet lite lugnare, särskilt eftersom Karlsängskolan är helt stängd. Då passar centralkökets personal på att komma ut i verksamheterna och laga mat utomhus. Det kan vara med fritids, på en friluftsdag eller hos något äldreboende. Chris bästa tips är att laga mat på en så kallad muurikka: en stor panna på tre ben som man eldar under.
– Det krävs en del förberedelser, särskilt om man ska steka kyckling, men det är väldigt trevligt. Man kan göra en god wok och njuta av varandras sällskap. Det blir en härlig upplevelse utomhus och maten smakar gott, det är mitt tips inför semestern!

Informationsägare:
Sidan uppdaterad: